Rafaj potvrdil Hradci Králové pokutu 1,5 milionu korun

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. prosince (ČTK) - Pokuta 1,5 milionu korun městu Hradec Králové za postup při zadávání výstavby parkovacích míst je pravomocná. Její platnost potvrdil předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) to dnes zveřejnil v tiskové zprávě.

Podle názoru ÚOHS v daném případě nešlo o koncesi, ale o nadlimitní veřejnou zakázku na stavební práce. Sankce patří k nejvyšším, které úřad dosud dal městům.

"Zadavatel byl povinen tuto veřejnou zakázku zadat v některém ze zadávacích řízení a zveřejnit ji jak na centrální adrese, tak v Úředním věstníku Evropské unie, což neučinil," uvedl Rafaj. Město tak podle něj narušilo soutěžní prostředí, do tendru se v případě správného postupu mohli přihlásit i další uchazeči.

Základním znakem koncese je mimo jiné přenos podstatných rizik z veřejného zadavatele na koncesionáře. ÚOHS znovu konstatoval, že ekonomické riziko v tomto případě neexistuje.

Město se zavázalo spoluvytvářet cenové podmínky pro uživatele parkovacích ploch včetně nezbytné cenové regulace parkovného tak, aby bylo zajištěno samofinancování systému. Atol má na základě smlouvy zajištěnu úhradu nákladů a investic vkládaných do parkování i zisk. Koncesionář má díky smlouvě s městem až na výjimky zajištěnu exkluzivitu na provozování veškerých parkovacích míst v centru města. Podle Rafaje tedy neexistuje konkurence ani rizika, která by ze zadavatele mohla přejít na koncesionáře.

ÚOHS prvostupňovým nepravomocným rozhodnutím uložil Hradci Králové v souvisejícím případě rovněž pokutu 150.000 korun za chyby při uzavření dodatku ke koncesní smlouvě. Případ je aktuálně ve druhostupňovém řízení. Rozhoduje o něm předseda ÚOHS Rafaj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK