Výstavba domů v USA v listopadu stoupla o čtyři procenta

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. prosince (ČTK) - Nově zahájená výstavba domů ve Spojených státech v listopadu stoupla o 3,9 procenta. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Počet nových stavebních povolení, který je považován za dobrý ukazatel budoucí stavební aktivity, se však propadl na nejnižší úroveň od loňského dubna.

Stavební firmy v listopadu položily v přepočtu na celý rok základy 555.000 obytných domů po revidovaných 534.000 v předchozím měsíci. Počet nových stavebních povolení ale klesl o čtyři procenta na 530.000, napsala agentura Reuters.

Většina Američanů podle nedávného průzkumu realitních serverů Trulia a RealtyTrac předpokládá, že trh s bydlením ve Spojených státech zůstane v útlumu ještě minimálně dva roky. Poptávku na trhu s bydlením tlačí dolů mimo jiné vysoká nezaměstnanost.

Americká hypoteční agentura Fannie Mae v září předpověděla, že prodej nových i starších domů v USA se v letošním roce propadne o 7,4 procenta na zhruba 5,12 milionu.

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí zrychlila růst na 2,5 procenta z 1,7 procenta v předchozích třech měsících. Míra nezaměstnanosti v USA v listopadu nicméně stoupla na 9,8 procenta z říjnových 9,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK