Operátoři letos zpřístupnili rychlá data 3G dvou pětinám Čechů

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Tuzemští mobilní operátoři rozšířili během letošního roku své rychlé datové sítě třetí generace na zhruba dvě pětiny populace. Nejdále je Telefónica O2, která pokrývá 42,5 procenta. Na začátku roku T-Mobile a Vodafone spouštěly provoz a O2 pokrývala prvních deset měst. Vyplývá to z informací firem.

Firmy v budování nových vysílačů pokračují i před koncem roku. Telefónica nově spustila síť 3G pro obyvatele Litvínova, Kralup nad Vltavou, Jirkova, Kadaně, Náchodu a Žatce. UMTS od O2 je tak dostupné v 84 městech.

"Od ledna letošního roku jsme 3G signálem pokryli 72 měst, u dalších deseti jsme pokrytí vylepšili a rozšířili. Díky letošní velmi rozsáhlé výstavbě může využívat nejrychlejší mobilní internet pro notebooky a mobilní telefony téměř 4,5 milionu lidí v ČR," uvedl ředitel segmentu pro mobilní hlas a data Petr Matějovský.

Vodafone se chlubí pokrytím celkem 150 měst a obcí, které představují 38 procent populace. Do konce zimy chce operátor pokrýt dalších 50 měst a obcí a rozšířit dosah 3G na 45 procent.

"Rozšiřování vysokorychlostní 3G sítě do dalších měst a obcí bude naší prioritou také v příštím roce. Při výstavbě klademe důraz na pokrývání souvislého území a vyladění sítě tak, abychom pro zákazníky zajistili maximální kvalitu nabízených hlasových a datových služeb," uvedl viceprezident pro technologie Vodafonu Pavel Kos.

T-Mobile nově zprovoznil rychlá mobilní data pro 70.000 lidí v Děčíně, Brandýse nad Labem, Staré Boleslavi a Čelákovicích. Celkem nyní služby 3G nabízí ve 39 městech, která představují 37 procent populace. "Stále platí, že s další technologií TDD pokrýváme rychlými daty přes 60 procent populace," uvedla mluvčí Martina Kemrová.

V listopadu zrychlilo připojení od O2 o čtvrtinu na v průměru 1,83 Mbit/s. O 21 procent, na 1,80 Mbit/s, zrychlil mobilní internet i v síti Vodafonu. Naopak připojení u T-Mobilu zpomalilo o dvě procenta na 1,47 Mbit/s.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK