Geithner: Náklady finanční sanace v USA budou necelé procento HDP

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. prosince (ČTK) - Přímé náklady sanace amerických bank a automobilek v poslední finanční krizi vyjdou jen asi na 25 miliard dolarů (477 miliard Kč), tedy necelé procento hrubého domácího produktu. Záchranný program tak bude mnohem levnější než za minulých systémových krizí finančního sektoru, řekl dnes ministr financí USA Timothy Geithner.

Už v říjnu vláda uvedla, že sanační program TARP bude stát vládu a daňové poplatníky nakonec méně než 50 miliard dolarů, třebaže Rozpočtový úřad Kongresu loni v začátcích realizace programu odhadoval tyto náklady až na 350 miliard dolarů. Nejnovější odhad úřadu předpokládá pokles nákladů až na 25 miliard USD a ministerstvo financí nyní pracuje s odhadem kolem 30 miliard dolarů, řekl Geithner ve vystoupení před výborem Kongresu pro dohled nad TARP.

K výraznému poklesu ztrát přispěly ziskové odprodeje akcií bank, které vláda během od konce roku 2008 kupovala, aby dodala bankám potřebný kapitál. Zřejmě nejpodstatněji k úspěchu programu přispěla nedávná dohoda vlády s pojišťovnou AIG na splacení celé státní pomoci v sumě přes 180 miliard dolarů, největší záchranné akce poslední krize.

Většina bank, které dostaly od vlády peníze na záchranu, již tyto půjčky splatila i s úroky a například ze sanace Citigroup měla vláda zisk 12 miliard dolarů. Ztráty TARP tak budou důsledkem zejména záchrany automobilek GM a Chrysler a pomoci poskytnuté majitelům domů ohrožených nesplácením hypoték. GM sice minulý měsíc úspěšně prodala část akcií na burze, celou státní pomoc však z výnosů prodeje nebude kvůli nízké ceně schopna splatit.

Pomoc bankám byla od počátku krize na podzim 2008 terčem ostré kritiky veřejnosti. Centrální bankéři a politici však upozorňovali, že bez sanace by hrozil rozvrat bankovního systému s katastrofálními důsledky pro ekonomiku, co do rozsahu podobnými Velké hospodářské krizi 30, let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK