Program Zelená úsporám možná nebude v únoru spuštěn

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) v dotačním programu Zelená úsporám v současnosti eviduje 75.000 žádostí. Úřad musí zkontrolovat ještě 14.000 žádostí a podle náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízkové by program oproti původním předpokladům nemusel být znovuotevřen od 1. února. Informovala o tom dnes tisková mluvčí Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Lenka Brandtová.

Během posledního týdne před přerušením programu Zelená úsporám v říjnu bylo přijato 10.425 žádostí. "Tento extrémní nárůst počtu přijatých žádostí je nad naší administrativní a personálně-technickou kapacitu a není možné tyto projekty zkontrolovat do konce ledna. Proto lze očekávat, že program nebude otevřen 1. února, jak bylo původně deklarováno," uvedla Bízková.

Hlavním důvodem pro přerušení programu byl výrazný nárůst počtu žádostí v posledních měsících a úřady potřebovaly překontrolovat a upřesnit sumu disponibilních prostředků. Podle předběžných odhadů SFŽP by žádosti mohly překročit dotační prostředky o tři až pět miliard korun.

"V současné době vedeme jednání s kupci emisních kreditů, protože uvažujeme o snížení dotace v řádu několika procentních bodů, tak abychom mohli uspokojit všechny žadatele, kteří podali žádost dle podmínek programu," uvedla Brandtová. Aktuální průměrná dotace se pohybuje v rozmezí 60 až 65 procent.

Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován z příjmů z prodeje emisních jednotek, které byly dosud prodány ve smluvní ceně 19,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK