Začal summit EU - unie na něm kvůli dluhové krizi změní "Lisabon"

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. prosince (zpravodaj ČTK) - V Bruselu dnes začal s napětím očekávaný summit Evropské unie. Na něm se bude řešit hlavně to, jak v budoucnu řešit dluhové problémy unijních zemí, do jakých se dostaly v poslední době Řecko či Irsko. Těm museli partneři dát finanční pomoc.

Kvůli vzniku permanentního mechanismu, který by po roce 2013 vystřídal nynější záchranný fond eurozóny, by se lídři EU měli dohodnout i na drobné úpravě lisabonské smlouvy. Ta začala platit přitom teprve před rokem.

Na veřejnost ještě před začátkem jednání pronikly pasáže z připravené řeči šéf Evropské komise Josého Barrosa, podle nichž dluhová krize v eurozóně přerostla v krizi systémovou a vyžaduje konkrétní opatření jak pro celý hospodářský blok, tak pro jednotlivé země.

Z prohlášení lídrů při příjezdech na s napětím očekávané setkání byla znát snaha působit i přes určité spory, které se v posledních dnech a týdnech objevily, jednotně.

"Potřebujeme stabilizovat situaci a uklidnit finanční trhy," řekla šéfka slovenské vlády Ivety Radičová před summitem, který potrvá do pátku.

Evropská centrální banka (ECB) krátce před začátkem summitu oznámila rozhodnutí navýšit poprvé za 12 let existence eurozóny svůj kapitál. Ten se zvýší o pět miliard eur (zhruba 126 miliard Kč) na téměř dvojnásobných 10,76 miliardy eur, aby byla ECB lépe chráněna před zvýšeným kolísáním na finančních trzích a rostoucími úvěrovými riziky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK