Ropa zůstává bez větších změn, trh sleduje dění v eurozóně

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy zůstávaly během dneška bez větších změn a americká lehká ropa WTI se pohybovala nad 88 dolary za barel. Ropu sice dočasně podpořila příznivá zpráva z amerického trhu práce, trh však nadále podkopává dluhová krize v eurozóně.

Cena WTI před 17. hodinou SEČ klesla o necelých 20 centů na 88,45 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent, které dnes vyprší lednový termínový kontrakt, oslabila o několik centů k 82,10 USD.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden opět klesl. Nová obytná výstavba sice vzrostla, počet povolení k zahájení staveb však klesl na minimum za rok a půl.

Investoři mají stále obavy z vývoje v eurozóně poté, co ratingová agentura Moody´s ve středu signalizovala možné zhoršení španělského státního ratingu. Evropská unie dnes začala dvoudenní summit, kde se šéfové zemí budou snažit dohodnout se na dalších krocích k řešení dluhové krize.

Ve středu ropný trh překvapil dramatický propad zásob ropy v USA minulý týden o 9,85 milionu barelů, což zvedlo cenu ropy o zhruba dolar na barel. Analytik Credit Suisse Stefan Graber označil v dnešní zprávě klientům tento pokles za dočasný sezonní vývoj způsobený prudkým snížením dovozu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:45 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 92,12 92,20 New York - Nymex WTI leden 88,45 88,62

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK