Akcie v USA šly dopoledne oběma směry a nakonec mírně vzrostly

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. prosince (ČTK) - Akcie amerických korporací šly po začátku dnešního obchodování oběma směry a nakonec mírně vzrostly. Na trh přišly příznivé statistiky o obchodu, výstavbě domů a nových žádostech o podporu v nezaměstnanosti.

Klíčový index Dow Jones v poledne newyorského času stoupl o 0,3 procenta na 11.493 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite se v 18 hodin SEČ podle stránek Yahoo! Finance zvýšil na 2635,6 bodu se ziskem 0,7 procenta.

Podle ministerstva práce klesl počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti za minulý týden na 420.000, což je třetí pokles za čtyři týdny. Ekonomové zhruba tolik očekávali a údaj ukazuje, že ekonomika pozvolna nabírá sílu. Klesl i průměr v počtech žadatelů za poslední čtyři týdny, a to šestý týden za sebou.

Ministerstvo obchodu dodalo, že rostoucí dovoz zvýšil obchodní deficit Spojených států nejvýše od konce roku 2008. Jde o znamení, že Američané zase dostali chuť utrácet. Za červenec až září se obchodní schodek zvýšil na 127 miliard dolarů. Jde o pátý nárůst za sebou. Ministerstvo také uvedlo, že minulý měsíc vzrostla zahájená výstavba, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK