Vládní úřad EIA zvýšil odhad zásob plynu v USA o 75 procent

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. prosince (ČTK) - Vytěžitelné zásoby zemního plynu ve Spojených státech za poslední rok díky prudkému rozvoji těžby plynu z "nekonvenčních nalezišť" vzrostly o 75 procent na 23,4 bilionu krychlových metrů. Ve své předběžném výročním výhledu to dnes odhadl Úřad pro energetické informace při ministerstvu energetiky USA. Zčásti díky růstu domácí těžby plynu i ropy se sníží v dlouhodobém výhledu podíl dovozu na americké spotřebě paliv, uvedla EIA.

EIA využila nových informací získaných při rozvoji nových rozsáhlých nalezišť plynu v břidlicových horninách. Díky nim a novým technologiím těžby loni Spojené státy sesadily Rusko z pozice největšího producenta plynu na světě a v nadcházejícím desetiletí aspirují na roli jednoho z jeho předních světových vývozců.

EIA předpokládá, že díky novým zdrojům se těžba plynu rozptýleného v horninách do roku 2035 zhruba zdvojnásobí a celková produkce plynu v USA bez Aljašky vzroste o více než 20 procent. Ceny plynu budou přitom za čtvrtstoletí nižší, než jaké EIA odhadovala ještě před rokem. U domácí spotřeby čeká úřad během 25 let růst o 16 procent.

Poptávka po dovozu energetických surovin se díky domácímu plynu bude snižovat a podíl dovozu klesat, Přispěje k tomu podle EIA také domácí produkce biopaliv, snížení poptávky v důsledku efektivnější spotřeby a celkový růst cen energie. Podíl dovozu na celkové spotřebě energie v USA by se měl v roce 2035 snížit na 18 procent z loňských 24 procent.

Těžba ropy v USA podle EIA do roku 2019 vzroste na 6,1 milionu barelů denně z loňské úrovně 5,4 milionu barelů. Z této úrovně do roku 2035 mírně klesne.

Úřad odhaduje, že průměrná světová cena ropy po oproštění od inflace a v současných cenách za čtvrtstoletí dosáhne 125 dolarů za barel, což bude asi 40 procent nad dnešní úrovní. Světová spotřeba se má zvýšit zhruba o třetinu na 110,8 milionu barelů denně a růst potáhnou země jako Čína, Indie a státy Středního východu.

Navzdory rozšiřování spotřeby plynu a obnovitelných zdrojů zůstane v produkci elektrické energie dominantní i za čtvrtstoletí uhlí, očekává EIA. Zatímco podíl uhlí mírně klesne na 43 procent z loňských 45 procent, podíl zemního plynu se o dva procentní body zvýší na 25 procent. Podíl obnovitelných zdrojů přes veškerou vládní podporu stoupne jen na 14 procent z nynějších 11 procent, zatímco podíl jádra se sníží z dnešních 20 na 17 procent, předpovídá EIA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK