Američanům zůstanou nižší sazby daně z příjmu i po Novém roce

17.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. prosince (ČTK) - Americká Sněmovna reprezentantů dnes schválila kompromisní návrh zachovat nižší sazby daně z příjmu pro drtivou většinu americké populace. Daňové úlevy, které zavedl ještě minulý prezident George Bush a které měly platit jen do konce tohoto roku, tak v platnosti zůstanou ještě další dva roky. Senát už stejný návrh schválil ve středu.

Znění dohody je kompromisem mezi prezidentem Barackem Obamou a republikány. Obama nejprve požadoval, aby nižší daně zůstaly pouze lidem z nižších příjmových skupin, republikáni ale prosadili, aby se úlevy dál vztahovaly i na bohaté. Argumentem republikánů bylo především příliš slabé oživení ekonomiky.

Hlasování ve sněmovně prošlo poměrem hlasů 277 ku 148. Součástí legislativy je snížení federální důchodové daně ze sociálního zabezpečení, které se v roce 2011 bude vztahovat na téměř každého výdělečně činného obyvatele USA. Schválenou dohodou se rovněž obnovuje program podpory pro dlouhodobě nezaměstnané, připomíná agentura AP.

Vzhledem k tomu, že návrh už prošel oběma komorami Kongresu, nestojí nic v cestě tomu, aby se stal zákonem. Než se tak ale stane, musí svůj podpis připojit prezident. To se očekává v nejbližších dnech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK