Softwarový gigant Oracle zvýšil čtvrtletní zisk o 28 procent

17.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 17. prosince (ČTK) - Čistý zisk amerického softwarového gigantu Oracle ve druhém finančním čtvrtletí meziročně stoupl o 28 procent na 1,87 miliardy dolarů (35 miliard Kč). Zaznamenal tak nejprudší nárůst za více než dva roky. Oznámila to v noci na dnešek firma. Její výsledky podle agentury AP naznačují, že rostou výdaje podnikového sektoru na technologie.

Celkové tržby společnosti, která je třetím největším výrobcem softwaru na světě, se ve čtvrtletí končícím v listopadu zvýšily téměř o polovinu na 8,58 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je odhadovali na 8,34 miliardy dolarů. Ve třetím finančním čtvrtletí očekává firma tržby 8,45 až 8,71 miliardy dolarů. To představuje meziroční nárůst o 32 až 36 procent.

Analytik Yun Kim ze společnosti Gleacher & Co. upozornil, že růst výdajů na nové produkty a služby v oblasti informačních technologií zrychluje, což pomáhá firmám, jako je například Oracle. Dodal však, že některé technologické společnosti se potýkají s problémy, protože nenabízí správné produkty.

Firma Oracle v uplynulých šesti letech vynaložila více než 42 miliard dolarů na akvizice. Letos například dokončila převzetí výrobce počítačových serverů Sun Microsystems za 7,4 miliardy dolarů. Pod Oracle se díky této transakci dostal programovací jazyk Java, který ve světě pracuje ve více než miliardě zařízení, a operační systém Solaris.

pmh mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK