Ceny pohonných hmot podle ČSÚ dále výrazně rostou

17.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v tuzemsku v uplynulém týdnu dál výrazně stouply. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 byla tento týden v pondělí v průměru o 3,5 procenta vyšší než před týdnem a činila průměrných 33,04 koruny za litr. Motorová nafta zdražila o rovná tři procenta na průměrných 32,11 za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Benzin Special 91 zdražil na průměrných 32,53 Kč za litr a byl tak o bezmála čtyři procenta dražší než o týden dřív. Nejstrmější byl růst ceny plynu LPG; ta se zvýšila o bezmála sedm procent na průměrných 16,70 koruny za litr. O týden dřív se plyn LPG prodával v průměru za 15,62 Kč/l; před rokem se prodával pod 13 korunami za litr.

Ceny zjištěné ČSÚ jsou platné k pondělku 13. prosince.

Ceny benzinu a nafty pravidelně sleduje i společnost CCS. Podle jejích středečních údajů ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic nadále stoupají, zdražování je však mírnější než v minulém týdnu.

Podle předsedy Společenství čerpacích stanic Ivana Indráčka se v minulých dnech uklidnila situace na burze s benzinem a naftou v Rotterdamu. Čeští obchodníci ale podle něj ještě dalším zdražováním dorovnávají rozdíly mezi nakoupenými a prodávanými palivy.

"Zdražování by už nemuselo být tak prudké, ale pumpy mají ještě prostor pro další zvyšování cen," uvedl Indráček. Průměrná cena benzinu by se podle něj mohla vyšplhat až k 33,50 korunám za litr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK