CE WOOD neuspěl ve sporu s NKÚ kvůli poškození dobrého jména

17.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. prosince (ČTK) - Lesnická firma CE WOOD definitivně prohrála soudní při s Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ), který údajně před šesti lety poškodil její dobré jméno. Firma žádala za poškození renomé 100 milionů korun, navíc chtěla, aby soud úřadu zakázal zveřejňovat sporné informace o CE WOOD. Žalobu firmy, která byla zřejmě první svého druhu, v minulosti zamítly Městský i Vrchní soud v Praze, nyní neuspěla ani s dovoláním k Nejvyššímu soudu. ČTK to dnes zjistila z databáze rozhodnutí.

NKÚ v roce 2004 zveřejnil výsledky kontroly, podle nichž lesnické firmy zneužívaly smluv s Lesy ČR a obohacovaly se na úkor státního podniku. Ve výsledcích kontroly výslovně nepadlo jméno CE WOOD. Podle firmy ale bylo jasné, o kom zpráva hovoří. Žaloba tvrdila, že to CE WOOD poškodilo u obchodních partnerů. NKÚ by měl podle žaloby kontrolovat hospodaření jen ve státních firmách a institucích a vyhnout se tvrzením o soukromých společnostech.

Oba pražské soudy ale postup NKÚ považovaly za správný. "Rozhodnutí NKÚ sama o sobě nemohou představovat zásah do základního práva nebo svobody zaručené ústavním pořádkem, ledaže by NKÚ překročil své kompetence," stálo například v rozhodnutí vrchního soudu. V případě kontroly situace kolem Lesů ČR úředníci podle soudů nechybovali.

Nejvyšší soud nyní potvrdil, že pokud má NKÚ dostát svým povinnostem, nemůže při kontrolách ve státních podnicích zcela odhlédnout od smluvních a obchodních vztahů se soukromými firmami. Jinak by v podstatě nemohl pojmenovat případná pochybení kontrolovaného úřadu nebo státního podniku. "Žalovaná (NKÚ) se v daném případě odpovídajícím způsobem zdržela toho, aby žalobce (CE WOOD) výslovně jmenovala," stojí v rozhodnutí senátu Nejvyššího soudu s předsedou Františkem Ištvánkem.

Podle Nejvyššího soudu nedošlo k žádnému zásahu do práva na ochranu dobré pověsti právnické osoby. NS rozhodl v prosinci bez veřejného jednání. Nyní má firma již jen spíše teoretickou možnost podat ústavní stížnost.

Skupina CE WOOD se zabývá výrobou, zpracováním a prodejem dřeva. V posledních dvou letech se dvakrát nakrátko ocitla v insolvenci. Poslední insolvence skončila ve čtvrtek tím, že věřitel vzal návrh zpět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK