Ifo:Podnikatelská nálada v Německu je nejlepší od sjednocení země

17.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 17. prosince (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v prosinci překvapivě zlepšila. Dostala se tak na nejsilnější úroveň od roku 1991, tedy od znovusjednocení země. Institut Ifo dnes oznámil, že jeho index podnikatelského klimatu mírně stoupl na 109,9 bodu z listopadových 109,3 bodu. Analytici přitom počítali s mírným poklesem na 109,1 bodu.

"Prosincový index Ifo je dalším důkazem, že německá ekonomika pokračuje v růstu rychlým tempem," uvedl analytik Ben May ze společnosti Capital Economics. "Tato čísla potvrzují, že německá ekonomika je ve velmi dobrém stavu a že bude pokračovat v růstu tempem výrazně překračujícím průměr eurozóny," dodala ekonomka Aline Schuilingová z ABN Amro.

Ekonomický institut RWI tento týden zvýšil odhad hospodářského růstu v Německu pro letošní rok na 3,7 procenta z dříve předpokládaných 3,4 procenta. Německá centrální banka ve své měsíční zprávě uvedla, že Německo vyšlo ze světové hospodářské a finanční krize posílené a je na nejlepší cestě k dalšímu růstu.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. V loňském roce se německý hrubý domácí produkt propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK