Koruna nepatrně posílila k euru, vůči dolaru zpevnila o 20 haléřů

17.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Česká měna dnes nepatrně posílila k euru, výrazněji si polepšila k dolaru. Proti čtvrtečnímu závěru se dnes v 10:30 obchodovala k euru o haléř silnější na 25,16 Kč/EUR. K dolaru zpevnila o dvacet haléřů na 18,87 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Obchodování s korunou je nyní vrtkavé, trh už podle analytiků žije Vánocemi. "Kurz české koruny se jen lehce pohupuje stále na stejné hladině. Čtvrteční mírné oslabení bylo jen přechodnou záležitostí," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. "Nikdo se nikam nežene. Aktivita klesá," doplnil Vladimír Pikora z Next Finance.

Podle Vlka je na tom podobně jako koruna polský zlotý. Forint postupně posiluje tažen očekáváním, že maďarská centrální banka příští týden znovu zvýší sazby. "Dnes dopoledne je ale maďarská měna rovněž klidná a její zisky nevýrazné," dodal Vlk.

Koruna podle Pikory bude postrádat domácí stimuly, na dnešek nejsou naplánovány žádné události ani statistiky, která by kurz mohly ovlivnit. "Nálada na trzích je neutrální a před svátky už začíná být cítit únava. Nikdo se nepožene do otevírání spekulativních pozic. Teď budou na trhu stále více a více převládat klientské obchody. To znamená, že bude nižší aktivita a nižší likvidita, která přinese větší vrtkavost kurzu bez trendu," naznačil Pikora další vývoj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK