Volkswagen zřejmě rozšíří výrobu součástek ve slovenském Martině

17.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 17. prosince (ČTK) - Německá automobilka Volkswagen v nejbližších letech zřejmě rozšíří výrobu ve svém závodě v severoslovenském Martině. Společnost získala od státu za 1,06 milionu eur (necelých 27 milionů Kč) více než šestihektarový pozemek, na němž by měly vyrůst nové haly. Novinářům to dnes řekl slovenský ministr zemědělství Zsolt Simon. Volkswagen zatím své záměry ohledně martinského závodu, který vyrábí součástky pro převodovky a podvozky, nekomentoval.

Investice by měla podle ministra vytvořit do čtyř let 400 nových pracovních míst, v současnosti v továrně pracuje 800 lidí. Pokud automobilka svůj závazek nesplní, bude mít stát právo odkoupit půdu zpět.

Německá společnost vyrábí v Martině součástky pro vozidla značek Volkswagen, Audi, Škoda a Seat už deset let, více než 93 procent produkce směřuje na export. Zbytek je určený pro bratislavský závod automobilky.

Volkswagen podrobnější informace o rozšíření výroby a plánované investici neposkytl. "Další informace k rozvoji závodu budeme zveřejňovat postupně, když to bude aktuální," řekl ČTK mluvčí společnosti Vladimír Machalík.

Výroba vozidel patří k tahounům slovenské ekonomiky. Všechny tři automobilky, které na Slovensku působí, však loni postihla hospodářská krize. Volkswagen, PSA Peugeot Citroën i Kia Motors proto omezovaly výrobu a propustily část zaměstnanců. Letos se výsledky společností zlepšily, v příštím roce firmy očekávají další růst produkce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK