Pojištění dluhopisů zemí z okraje eurozóny opět zdražuje

17.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. prosince (ČTK) - Náklady na pojištění irských, portugalských, španělských a řeckých dluhopisů proti riziku nesplacení se dnes začaly opět zvyšovat. Vyplývá to ze záznamů společnosti Markit, která vývoj cen těchto nástrojů sleduje. Impulzem k růstu nákladů bylo podle analytiků zřejmě drastické snížení hlavního ratingu Irska, k němuž sáhla mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service.

Cena pětiletých úvěrových swapů (CDS), což je klíčový nástroj zajištění proti nesplacení dluhopisů, v případě irských papírů vystoupila až na 581 bodů, a proti předchozímu dni se tak zvýšila o 15 bazických bodů. Znamená to, že na pojištění investice v objemu deset milionů eur je třeba vynaložit 581.000 eur ročně.

Agentura Moody's dnes srazila hlavní rating Irska hned o pět bodů, z dosavadní známky Aa2 na stupeň Baa1. Výhled je přitom negativní, což znamená, že agentura může k dalšímu snížení ratingu ještě sáhnout. Záležet bude hlavně na tom, zda bude Irsko schopno v blízké době stabilizovat své veřejné finance.

Moody's k výraznému zhoršení hodnocení úvěrové spolehlivosti Irska sáhla prakticky okamžitě po tom, co Evropská unie dohodla podmínky, za kterých vytvoří stálý mechanismus na řešení budoucích krizí. Novým mechanismem se od roku 2013 nahradí současný krizový fond EFSF, který vznikl v reakci na problémy Řecka a který byl vytvořen pouze na tři roky. V novém mechanismu by se na rozdíl od EFSF měli na likvidaci dluhů bankrotujících členských států podílet i soukromí investoři.

Nejvýraznější růst nákladů na pojištění dluhopisů je zřejmý u těch zemí, které patří v eurozóně k nejzadluženějším. To je hlavně Portugalsko, Irsko, Itálie, Řecko a Španělsko, jejichž skupina se podle počátečních písmem v angličtině začala zkracovat jako PIIGS. Růst nákladů na pojištění se ale týká i dalších zemí, například Belgie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK