Bosch: Menší dodavatelé mohou mít kvůli drahým komoditám problémy

17.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stuttgart 17. prosince (ČTK) - Prudký růst cen surovin v příštím roce zřejmě zpomalí tempo hospodářského růstu v Evropě a může vést k tomu, že menší dodavatelé se ocitnou ve finančních problémech. V rozhovoru pro list Financial Times (FT) to řekl šéf německé společnosti Bosch Franz Fehrenbach. Bosch je podle výše tržeb největším dodavatelem automobilových součástek na světě a působí i v České republice.

"S rizikem hospodářského propadu příští rok nepočítáme, prudké zpomalení tempa růstu ale vidíme. Tento útlum bude do značné míry způsoben růstem cen komodit," řekl Fehrenbach. V České republice je Bosch od roku 1992 a v sedmi závodech zaměstnává asi 7200 lidí. Největší součástí je Bosch Diesel v Jihlavě, který je největším zaměstnavatelem na Vysočině.

Ceny komodit se v letošním roce začaly opět zvyšovat a tempo jejich růstu se v posledních týdnech zrychlilo. Typickým příkladem je měď, jejíž cena vystřelila nad 9000 dolarů za tunu a v růstu pokračuje. Tak vysoko cena mědi ještě nikdy nebyla. Některé komodity jsou na dvouletých cenových maximech a pohybují se blízko hodnot, kde byly před začátkem krize.

Podle Fehrenbacha, který patří k nejvlivnějším průmyslníkům v Německu, tak růst cen komodit v kombinaci s poklesem tempa hospodářského růstu může u menších firem spustit novou vlnu problémů s likviditou. Přitom právě menší firmy se teprve vzpamatovávají z dopadů úvěrové krize, upozornil na nová rizika Fehrenbach.

"V roce 2011 pocítí (menší firmy) obrovské dopady na účet zisků a ztrát, a to kvůli růstu cen surovin. Jak budou postupně odeznívat umělé stimuly z letošního roku, které podporovaly růst objemu, všechno bude mnohem těžší," dodal šéf Bosche.

Jeho obavy potvrzuje i ředitel společnosti ZF Friedrichshafen Hans-Georg Härter. "Sledujeme 37 dodavatelů, někteří z nich mají obrovské problémy," řekl. ZF Friedrichshafen je rovněž německým podnikem a také se zaměřuje na výrobu autodílů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK