Rada ČRo už má šest členů, může volit ředitele

17.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Rada Českého rozhlasu (ČRo) už bude moci zvolit generálního ředitele. Poslanci zvolili dnes do devítičlenného orgánu šestého člena, Milana Badala navrženého Českou biskupskou konferencí. Ke zvolení ředitele jsou potřeba právě hlasy šesti radních. Další volná místa v radách ČRo, ale také České televize (ČT) a České tiskové kanceláře (ČTK) zůstávají i po dnešním druhém kole tajné volby nových členů neobsazená.

V radě ČT i ČTK je volné jedno místo. Ve volbě do rady ČT neuspěli Dobromil Dvořák za Zeměpisné sdružení Brno a Václav Nájemník za Česko-estonský klub Praha. Do rady ČTK byl navržen jediný kandidát, exposlanec ČSSD Václav Šlajs. Rovněž nebyl zvolen. Do rady ČRo zbývá zvolit po dnešku tři radní. Při dnešní volbě neuspělo sedm kandidátů.

Rada ČT má 15 členů, Rada ČRo devět a Rada ČTK sedm členů. Do náplně jejich činnosti patří například jmenování a odvolávání generálního ředitele a dohled nad plněním poslání těchto veřejnoprávních médií.

Český rozhlas nyní prozatímně vede Peter Duhan. Řádný generální ředitel, Richard Medek, odstoupil z funkce šéfa veřejnoprávní stanice ze zdravotních důvodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK