Akcie na pražské burze v týdnu rostly o 0,56 procenta

17.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně rostly, index PX přidal 0,56 procenta na 1187,7 bodu. Nejvíce posilujícími akciemi týdne byly těžební firma NWR a technologická společnost KIT Digital, naopak nejvýrazněji oslabovaly akcie developerské společnosti ECM. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Týden s číslovkou padesát byl pozitivní ve smyslu růstu akciových indexů. V průběhu týdne byla úzce sledována americká data z makroekonomiky, která vesměs dopadla v pozitivním gardu. Investoři se rovněž zaměřili na aukci španělských dluhopisů, která nakonec skončila také poměrně dobře," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček

Nejvíce rostoucími akciemi na pražské burze byly NWR a KIT Digital. NWR nahoru pomáhají především rostoucí ceny uhlí, které s drobnými výkyvy rostou již od poloviny září a od té doby již vzrostly o 20 procent, a dále pak pozitivní zprávy z Číny. U druhého jmenovaného titulu se neobjevila žádná zásadní zpráva a jde spíše o pokračování dlouhodobějšího růstového trendu.

Naopak nejhorší výkonnost zaznamenaly podle Vaníčka akcie developerské společnosti ECM. Ty tak korigovaly předchozí výrazný růst vyvolaný schválením plánu restrukturalizace ze strany držitelů dluhopisů.

Předvánoční týden přinese zkrácené obchodování. V pátek 24. prosince jsou všechny okolní trhy (Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko) včetně pražské burzy uzavřeny. V západní Evropě a v USA bude v pátek zkrácené obchodování do 12:30 lokálního času. Obchodování na konci roku obvykle provází výrazný pokles aktivity a nižší likvidita je spojena s rizikem výraznějších pohybů. "Ovšem výraznější pohyb akciových indexů do konce roku již nečekáme," uzavřel Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK