Ceny ropy díky počasí mírně stouply, zpomalovala je dluhová krize

17.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy na konci týdne mírně stouply, zůstávaly však pod tlakem rostoucích obav z dluhové krize v okrajových zemích eurozóny. Trh podporovalo chladné počasí, které zvyšovalo ceny ropných produktů, a vesměs příznivé ekonomické údaje, růst však podkopalo výrazné snížení úvěrového ratingu Irska.

Cena WTI uzavřela dnešní obchodování přírůstkem třetiny dolaru na 88,02 dolaru za barel, během dne se však propadla až na 87,01 dolaru. Za celý týden získala asi čtvrt dolaru.

Obavy z vývoje v eurozóně se vrátily do popředí zájmu investorů poté, co ratingová agentura Moody´s ve středu signalizovala možné zhoršení španělského státního ratingu. Dnes Moody´s snížila rating Irska o plných pět stupňů a naznačila další možné zhoršení. Summit Evropské unie a dohoda na mechanismu řešení dluhových krizí nic překvapivého nepřinesly.

Kurz eura dnes kvůli problémům zemí eurozóny dál oslaboval a vůči dolaru sestoupil na dvoutýdenní minimum. Silnější dolar obvykle ceny komodit v čele s ropou oslabuje.

Před deseti dny cena WTO vystoupila na 90,76 dolaru, nejvýše za 26 měsíců. "Po výstupu nad 90 dolarů se trh snaží o konsolidaci na nižších úrovních a čeká na vodítko, zda přijde spíše tradiční výprodej konce roku, nebo zda ekonomický optimismus vytlačí cenu výše," řekl agentuře Reuters analytik Gene McGillian z firmy Tradition Energy.

Závěrečné ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent únor 91,85 91,60 New York - Nymex WTI leden 88,02 87,70

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK