Akcie v USA na závěr týdne uzavřely smíšeně, euro kleslo

17.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. prosince (ČTK) - Americkým akciím se dnes odpoledne podařilo smazat převážnou část dopoledních ztrát a širší index S&P 500 se přiblížil dvouletému maximu. Index Dow Jones nepatrně klesl, technologický trh ale podpořily výsledky hospodaření firem Oracle a Research in Motion. Euro vůči dolaru oslabilo kvůli přetrvávajícím obavám z dluhových problémů některých zemí eurozóny.

V závěru obchodování se index Dow Jones snížil o 7,34 bodu, tedy 0,06 procenta, na 11.491,91 bodu. Standard & Poor's 500 stoupl o 1,03 bodu, čili 0,08 procenta, na 1243,90 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 5,66 bodu, neboli 0,21 procenta, na 2642,97 bodu.

Dařilo se hlavně technologickým společnostem Oracle a Research in Motion díky silným výsledkům hospodaření za uplynulé čtvrtletí. Oracle zveřejnil i optimistický výhled. Akcie Oraclu stouply o 3,9 procenta a RIM zpevnily o 1,6 procenta.

Náladu na trhu ovlivňuje blížící se konec roku, objem obchodování je tak nízký. Někteří investoři se také snaží na poslední chvíli vydělat na firmách, které letos rostly, a prodávají je. Akcie společnosti Apple proto dnes oslabily o 0,2 procenta.

Širší indexy dopoledne ztrácely kvůli obnovení obav z dluhové krize v eurozóně. Mezinárodní agentura Moody's Investors Service totiž dnes snížila hlavní rating Irska až o pět bodů. Výhled je navíc negativní, což znamená, že agentura může k dalšímu snížení ratingu ještě sáhnout. Představitelé EU se sice dohodli na novém krizovém mechanismu, který začne platit od roku 2013, avšak nepodařilo se jim plně získat důvěru investorů. Obě zprávy těžce dopadly na evropské banky.

Zhoršení ratingu stáhlo dolů i euro a analytici očekávají, že evropská měna bude ztrácet i nadále. Horší rating zastínil i příznivé údaje o podnikatelské náladě z Německa, která je nejlepší od roku 1991.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,3181 USD. Za týden euro kleslo o 0,2 procenta, od počátku prosince však zpevnilo o 1,5 procenta. Evropská měna se dnes rovněž propadla na nové minimum 1,2720 CHF vůči švýcarskému franku a ke švédské koruně byla nejníže od roku 2006. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 83,87 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK