Německo může získat ze zákroku proti daňovým únikům 1,8 mld. eur

19.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. prosince (ČTK) - Zákrok Německa proti daňovým únikům prostřednictvím koupě ukradených údajů o bankovních účtech v Lichtenštejnsku a Švýcarsku může přinést státnímu rozpočtu až 1,8 miliardy eur (zhruba 45,2 miliardy Kč). Napsal to německý list Der Spiegel.

Německé daňové úřady zaznamenaly prudký nárůst počtu osob, které se přihlásily k platbě daní poté, co se německá vláda rozhodla koupit údaje o účtech v zahraničních. Podle německých zákonů se daňoví poplatníci, kteří dodatečně sami přihlásí své příjmy a splatí daň plus úroky, mohou vyhnout trestnímu stíhání.

"Nedoplatky 1,6 miliardy eur můžeme získat v letošním roce a dalších 200 milionů v příštím roce," uvedl list. Der Spiegel se domnívá, že Německo může očekávat zvýšení příjmu z daní i v příštích letech. Daňoví poplatníci totiž nebudou moci rychle opět skrýt své výnosy v daňových rájích. Nákup údajů o skrytých účtech přitom stál Německo jen několik milionů eur, upozornil list.

V minulém roce Německo spolu s Itálií, USA a Francií vedlo kampaň za vymýcení daňových úniků. Německý kabinet na počátku tohoto měsíce odsouhlasil zpřísnění pravidel pro osoby, které budou usilovat o daňovou amnestii. Podle návrhu zákona, který míří do parlamentu, budou muset lidé žádající o amnestii odhalit veškerý svůj majetek, nejen majetek týkající se konkrétních bank nebo zemí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK