Japonské akcie za růstu napětí v Koreji klesly o téměř procento

20.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. prosince (ČTK) - Japonský akciový trh zahájil týden velmi slabou obchodní aktivitou a poklesem o zhruba procento. Oslabovaly i ostatní asijské burzy, vesměs pod tlakem rostoucího napětí na Korejském poloostrově. Na devizovém trhu klesalo euro kvůli pátečnímu prudkému snížení irského ratingu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,9 procenta na 10.216,41 bodu. Akcie na burze v Soulu oslabily o 0,3 procenta. Čínské akcie v Šanghaji ztrácely v polovině dne asi tři procenta, zde to však způsoboval propad v peněžních tocích v závěru roku a v důsledku zpřísňování měnové politiky.

Rada bezpečnosti OSN se dnes po mnohahodinovém jednání nedokázala dohodnout na prohlášení o krizi na Korejském poloostrově. Mezitím jihokorejské dělostřelectvo po několika odkladech zahájilo z ostrova Jonpchjong cvičnou ostrou střelbu. Severní Korea v případě uskutečněného cvičení pohrozila "tvrdou odvetou".

Tokijská burza v úterý vystoupila na maximum za sedm měsíců, ve zbytku minulého týdne však stagnovala, protože investoři vybírali zisky. V závěru kalendářního roku obchodní aktivita všeobecně upadá a objem obchodování v Tokiu byl dnes nejnižší za téměř dva měsíce.

Na devizovém trhu v Asii euro dál oslabovalo a k dolaru kleslo na dvoutýdenní minimum. Minulý týden se euro dostalo pod tlak prohlubující se krize v eurozóně a v pátek je srazilo snížení irského ratingu agenturou Moody´s o pět stupňů. Dolar však celkově příliš neposílil, protože jej podkopávala korejská krize.

Euro ke konci tokijského obchodování kleslo k dolaru proti pátku o 0,5 procenta na 1,3125 USD. Dolar vůči japonskému jenu oslabil o 0,2 procenta na 83,87 JPY. Dolarový index vůči koši šesti měn posílil o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK