Novartis v Petrohradě postaví nový závod za půl miliardy dolarů

20.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 20. prosince (ČTK) - Švýcarský farmaceutický koncern Novartis během pěti let investuje v Rusku půl miliardy dolarů (9,6 miliardy Kč). Podnik dnes uvedl, že chce v Petrohradě postavit nový farmaceutický závod. Podobně jako rivalové se Novartis snaží vypořádat s tvrdými pravidly pro dovoz léků do Ruska.

Švýcarský koncern se v petrohradském závodě chce vedle výroby farmak a generik soustředit také na výzkum a vývoj ve spolupráci s partnerskými subjekty a na veřejnou zdravotní péči. Generální ředitel podniku Joseph Jimenez připomněl, že Rusko patří mezi klíčové rozvíjející se trhy.

Minulý měsíc Novartis uvedl, že uvažuje o akvizicích v ekonomikách jako Čína, Rusko a Brazílie, protože chce napříč skupinou zvýšit rentabilitu.

Velké světové farmaceutické firmy oznámily na ruském trhu investice přes miliardu dolarů, protože se snaží obejít přísnější postoj úřadů vůči dováženým lékům. Plány zahájit v Rusku produkci představilo několik zahraničních podniků, například Nycomed a Novo Nordisk. Země má populaci 140 milionů obyvatel, připomněla agentura Reuters.

Novartis ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil čistý zisk o 17 procent na 3,15 miliardy dolarů. Výsledky podpořil silný prodej nových léků a akvizice firmy Alcon, která působí v oblasti péče o zrak. Tržby stouply o 13 procent na 12,6 miliardy dolarů.

Novartis zaměstnává zhruba 100.000 lidí ve 140 zemích. Firma působí rovněž v České republice, kde měla v loňském roce téměř 240 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK