Čínská Xinmao stále hodlá podat nabídku na koupi firmy Draka

20.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 20. prosince (ČTK) - Čínská firma Xinmao Group je i nadále odhodlána podat nabídku na koupi nizozemského výrobce kabelů Draka Holdings za miliardu eur (zhruba 25 miliard Kč). Společnost však v dnešním sdělení upozornila, že její snahu může zkomplikovat italský konkurent Prysmian. Ten se již na koupi Draka dohodl s vedením firmy a chce se pomocí akvizice stát největším světovým producentem kabelů.

Xinmao sdělila, že nizozemskému burzovnímu dohledu předloží žádost o možnost podání veřejné nabídky na akcie Draka do 14. února. Čínská firma však podotkla, že hodně bude záležet na délce veřejné nabídky, kterou v dohodě s Draka podává Prysmian.

Xinmao minulý měsíc překvapivě oznámila svůj zájem koupit Draka v hotovosti, investoři však vyjadřují pochyby, zda má firma dostatek financí k takové akvizici. Vedení Draka předtím akceptovalo nabídku Prysmianu za 833 milionů eur v hotovosti a akciích. Xinmao měla podle nizozemského zákona do dneška oznámit, zda hodlá předložit oficiální nabídku, nebo zda od vyhlášeného záměru upustí.

Draka je třetím největším výrobcem kabelů v Evropě a v České republice má výrobní závod ve Velkém Meziříčí. Pokud by firmu převzala Prysmian, předehnali by Italové v odvětví kabelů světovou jedničku, francouzskou společnost Nexans, která se letos o nizozemskou firmu rovněž zajímala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK