Koruna dnes dále oslabila proti euru i dolaru

20.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Česká měna začala týden dalším oslabením. Podle Patria Online byla v 11:00 proti pátečnímu závěru vůči euru slabší o pět haléřů na 25,24 Kč/EUR a k dolaru klesla o haléř na 19,17 Kč/USD.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka bude tématem týdne ve střední Evropě měnová politika a právě to podle něj zřejmě drží českou měnu v defenzivě. Dnes bude jednat maďarská centrální banka a šance na další zvýšení sazeb je zde podle něj značná.

"Zpřísnění měnové politiky není vyloučeno ani v Polsku, zatímco u České národní banky je takový krok nyní nepravděpodobný. V ČR jsou sazby daleko nejnižší a možné rozšíření úrokového diferenciálu je motivací k přesunu prostředků z koruny do okolních měn," dodal Vlk.

Dolar vůči evropské měně zůstává kolem hodnoty 1,315 USD/EUR, na kterou zpevnil v pátek. Podle Vlka euro drží pod tlakem dluhové problémy a hrozba dalšího snížení ratingu členských zemí eurozóny. Dodal, že začátkem týdne se navíc opět zvyšují obavy ze situace na Korejském poloostrově. "Vojenské cvičení Jižní Koreje s USA může vést k další agresivní reakci KLDR. Bezpečnostní hrozby přitom tradičně pomáhají americkému dolaru," konstatoval Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK