ČEZ chce dodávat elektřinu a plyn také pro slovenské domácnosti

20.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. prosince (ČTK) - Energetický koncern ČEZ chce začátkem příštího roku vstoupit na slovenský trh s plynem a elektřinou pro domácnosti. ČTK o tom dnes informovala mediální agentura, která firmu na Slovensku zastupuje. Další podrobnosti by měl ČEZ zveřejnit v lednu. V současnosti společnost nabízí dodávky elektřiny jen pro slovenské firmy.

"Už začátkem příštího roku vstupujeme také na Slovensku na trh s plynem a elektřinou pro domácnosti. V současnosti jsme ve stadiu příprav celého projektu," uvedla Eva Hlaváčková, specialistka marketingové komunikace skupiny ČEZ.

Na slovenském trhu s elektřinou dominuje trojice regionálních distribučních společností. ČEZ patří k nejsilnějším alternativním dodavatelům, elektrickou energii začal nabízet nejdřív pro velké průmyslové odběratele, loni ji rozšířil také pro menší firmy. Celkové dodávky v letošním roce mají dosáhnout kolem jedné terawatthodiny (TWh), v příštím roce by se měly zvýšit o polovinu.

Na trhu s dodávkami plynu pro domácnosti mají téměř 100procentní podíl plynárny SPP, ze širší nabídky dodavatelů si naopak mohou vybírat průmyslové podniky. Plyn od SPP by pro domácnosti měl v příštím roce podražit v průměru o 4,47 procenta.

ČEZ je největší energetickou společností ve střední Evropě. Na Slovensku plánovala skupina společně s maďarským koncernem MOL výstavbu paroplynové elektrárny, podílet se měla také na stavbě nové jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK