Ruské firmy Uralkali a Silvinit vytvoří světovou dvojku v potaši

20.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 20. prosince (ČTK) - Pod kontrolou ruského miliardáře Sulejma Kerimova vznikne v Rusku druhý největší producent potaše na světě. Společnost Uralkali dnes nabídla převzetí firmě Silvinit, kterou rovněž ovládá Kerimov, v transakci o hodnotě 1,4 miliardy dolarů (26,9 miliardy Kč). Rusové již dříve v souvislosti se snahou o převzetí světové jedničky, kanadské společnosti Potash Corp, vyjádřili snahu získat na trhu umělých hnojiv dominanci.

Navrhovaná transakce formou výměny akcií získala souhlas již 53 procent akcionářů Uralkali, sdělila firma. Podpořilo ji také předběžně 67 procent akcionářů Silvinitu, třebaže podle analytiků je dohoda pro Silvinit jasně nevýhodná a vyhovuje jen Uralkali. Vedení Silvinitu už nicméně akcionářům doporučilo, aby transakci schválili na valné hromadě svolané na počátek února.

Třetí největší ruský výrobce hnojiv Phosagro vyzval počátkem listopadu své větší domácí konkurenty ke společné koupi podílu v kanadské Potash Corp. Rusové by tím zhatili snahu australského těžařského koncernu BHP Billiton získat Potash za zhruba 39 miliard dolarů (zhruba 748 miliard Kč).

Předseda správní rady Phosagro Vladimir Litviněnko varoval, že pokud v bitvě o Potash zvítězí BHP, ohrozí to ruské zájmy. Litviněnko je znám jako dávný spojenec premiéra Vladimira Putina a jeho vystoupení vyvolalo dohady, že Rusko chce vytvořit "národního šampiona", který by dominoval světovému trhu potaše.

Blízkým obchodním partnerem ruských firem je navíc běloruská Belaruskali, druhý největší producent potaše na světě. Potaš čili uhličitan draselný je jednou z hlavních surovin k výrobě hnojiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK