Tržby německých IT a komunikací vzrostou i v příštím roce

20.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 20. prosince (ČTK) - Tržby německých firem v odvětví vyspělých technologií a telekomunikací porostou i v příštím roce. Jejich asociace Bitkom předpovídá, že se celkový obrat těchto podniků zvýší o dvě procenta na 144,5 miliardy eur (3,65 bilionu Kč). Na letošní rok předpovídá růst o 1,4 procenta.

Bitkom předpovídá růst tržeb odvětví díky tomu, že korporace zvýšily své rozpočty na informační technologie a roste poptávka po mobilní technice. "Podniky v IT službách jsou mimořádně optimistické," uvedl šéf asociace August-Wilhelm Scheer. Z podniků, na které se Bitkom v anketě obrátil, očekávalo vyšší tržby 90 procent.

Scheer dodal, že se firmy s nadějemi zmiňují o takzvaném cloud computingu. Jde o rychle rostoucí segment služeb, které se poskytují na dálku prostřednictvím sítí. "Cloud computing nastartuje v následujících letech výrazný nárůst investic a zavede zcela nové podnikatelské modely a služby," dodal Scheer.

Podle Bitkomu vzrostou tržby za cloud computing do roku 2015 na 8,2 miliardy eur proti 1,1 miliardy za letošní rok.

Asociace také uvádí, že třetina firem dotázaných v anketě bude v roce 2011 vytvářet nové pracovní příležitosti. Nyní je v Německu v odvětví IT 28.000 míst neobsazených kvůli nedostatku patřičně kvalifikovaných lidí. Podniky proto volají po uvolnění pravidel, aby mohlo v Německu pracovat více kvalifikovaných cizinců, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK