Skupina RWE bude muset zaplatit 500.000 korun za chybný tendr

20.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. prosince (ČTK) - Energetická skupina RWE bude muset zaplatit pokutu 500.000 korun za chybný tendr. Opakovaně ji sedmi firmám skupiny uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Rozhodnutí je již pravomocné. ČTK to zjistila z webových stránek úřadu. Pokutu firmy dostaly za chyby v zakázce na dodávku potrubí a zhotovitele plynovodů v hodnotě zhruba 40 milionů korun.

Pokutu původně antimonopolní úřad letos v létě zrušil. Předsedovi Rafajovi vadilo, že jeho podřízení sankci uložili sedmi firmám najednou. V novém rozhodnutí z konce srpna je již jednotlivě vyčíslena každé firmě zvlášť. Největší sankci dostala společnost RWE GasNet ve výši 154.000 korun. Proti rozhodnutí se RWE odvolala, rozklad ale podala tři dny po termínu. Aktuální rozhodnutí předsedy ÚOHS Petra Rafaje proto pouze konstatuje, že rozklad zamítá jako opožděný.

Firmy ze skupiny RWE při výběru dodavatele nepostupovaly podle zákona o veřejných zakázkách, přestože se na ně podle antimonopolního úřadu vztahoval. Přímo oslovily pouze několik firem, měly ale vypsat veřejné výběrové řízení. Zvolený postup mohla RWE použít, pokud by byla hodnota zakázky nižší než 11,7 milionu Kč. V tomto případě byla ale více než třikrát vyšší. Nakonec firmy vybraly společnosti Gerex Liberec a Gascontrol Plast.

RWE s rozhodnutími úřadu nesouhlasila. Podle dřívějších informací byla přesvědčena, že nebylo její povinností postupovat v tomto případě podle zákona o veřejných zakázkách. RWE prý oslovila všechny firmy na trhu, které splňovaly podmínky výběrového řízení. Šlo celkem o pět firem, které následně v aukci nabídly své ceny.

Postup RWE ale mohl podle prvostupňového rozhodnutí antimonopolních úředníků podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Oznámení o zahájení zadávacího řízení měla firma zveřejnit v Úředním věstníku Evropské unie. Jako polehčující okolnost ale vzal úřad do úvahy i fakt, že firmy sice nepostupovaly podle zákona, k podání nabídek ale oslovily několik uchazečů. Umožnily tak soutěž alespoň v omezené podobě.

ÚOHS pokutu poprvé uložil loni v listopadu. Při stanovení její výše zohlednil, že případ je po právní stránce složitý. Předmětem přezkumu byla podle ÚOHS především otázka, zda jsou jednotlivé společnosti skupiny RWE takzvanými sektorovými zadavateli či nikoliv a zda se na ně při hledání dodavatelů vztahují podmínky a finanční limity zákona o veřejných zakázkách. Tuto otázku dosud ÚOHS ve správním řízení neřešil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK