Hyundai E&C zrušila jednání o svém převzetí s Hyundai Group

20.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 20. prosince (ČTK) - Akcionáři největší jihokorejské stavební společnosti Hyundai Engineering & Construction dnes zrušili firmě Hyundai Group status preferovaného uchazeče o koupi kontrolního podílu a ukončili s ní jednání. Nabídka Hyundai Group na koupi 35 procent akcií Hyundai E&C měla hodnotu 5,5 bilionu wonů (92 miliard Kč) a minulý měsíc se na ni vedení obou firem předběžně dohodla. Šanci k získání kontroly nad klíčovou součástí bývalého konglomerátu Hynudai nyní zřejmě dostane konkurenční uchazeč, automobilka Hyundai Motor Group.

Korea Exchange Bank která je předním akcionářem Hyundai E&C, sdělila, že předběžnou dohodu s Hyundai Group akcionáři zrušili, protože společnost nevyjasnila plány financování transakce. KEB dodala, že akcionáři později rozhodnou, zda přiřknou status preferovaného uchazeče Hyundai Motor Group.

Hyundai Group, která se zaměřuje na přepravu a finanční služby, označila rozhodnutí akcionářů stavební firmy za neplatné. Minulý měsíc Hyundai Group překvapivě porazila Hyundai Motor nabídkou, která dávala za Hyundai E&C více než dvojnásobek aktuální tržní ceny.

Schopnost Hyundai navrhovanou transakci financovat byla od počátku nejasná. Dnes však společnost oznámila plán získat prodejem nových akcií dosavadním akcionářům asi dva biliony wonů.

Boj o Hyundai E&C je další kapitolou v soupeření o vlajkovou loď bývalého největšího jihokorejského konglomerátu Hyundai ze strany soupeřících následnických firem. Ty vedou znepřátelení členové zakládající rodiny původního konglomerátu, k jehož rozpadu vedly v roce 2001 právě rodinné spory.

Na jedné straně v souboji stojí šéf Hyundai Motor Čong Mong-ku, který je nejstarším synem zakladatele konglomerátu Čong Ču-junga. Druhou stranu ztělesňuje šéfka Hyundai Group a vdova po nejoblíbenějším zakladatelově synovi Hjon Čong-un.

Původní konglomerát Hyundai byl po korejské válce jedním z hlavních motorů strmého jihokorejského růstu, díky němuž se chudá země stala čtvrtou největší ekonomikou v Asii. Po smrti zakladatele se konglomerát rozdělil do několika samostatných skupin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK