Rafinerie Slovnaft dostala pokutu za údajnou diskriminaci klientů

20.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. prosince (ČTK) - Slovenský Protimonopolní úřad (PMU) znovu potrestal bratislavskou rafinerii Slovnaft za to, že podle něj diskriminovala některé velkoodběratele. Firma by měla zaplatit pokutu 9,03 milionu eur (228 milionů Kč), informoval dnes ČTK mluvčí úřadu Vladimír Ferko. Původní sankci za téměř deset milionů eur loni zrušil bratislavský soud. Slovnaft nesouhlasí ani s nejnovějším rozhodnutím úřadu a chce se odvolat.

"Ti odběratelé, kteří například měli méně možností odejít ke konkurenci, měli neodůvodněně vyšší ceny," tvrdil úřad o praktikách společnosti.

Rafinerie, která patří do maďarské ropné a plynárenské skupiny MOL a na Slovensku provozuje také síť čerpacích stanic, čelila vyšetřování úřadu od roku 2005. PMU následně pokutoval Slovnaft za to, že prý duplicitně započítal společnosti Shell Slovakia náklady na vybudování speciálního zařízení na úpravu benzinu. Slovnaft tvrdil, že zařízení bylo určené výlučně pro Shell. Proto mu údajně vznikly náklady, které promítl do nižší slevy pro Shell při odběru benzínu, než poskytl konkurenční firmě OMV. Úřad naopak tvrdil, že zařízení rafinerie využívala i pro jiného odběratele, jemuž tyto náklady nefakturovala. Uloženou pokutu před rokem bratislavský krajský soud zrušil.

Slovnaft odmítl i nejnovější rozhodnutí úřadu, ve kterém PMU prý zohlednil i výtky soudu proti jeho původnímu rozhodnutí. "Nesouhlasíme se závěry PMU. Jsme toho názoru, že nesprávně posoudil jednání společnosti, nešlo o protisoutěžní konání," řekl ČTK mluvčí rafinerie Anton Molnár.

PMU v minulosti uložil vysoké pokuty vícero společnostem. Firmy však většinou uspěly na soudech, kde rozhodnutí úřadu napadly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK