Prysmian dál usiluje o firmu Draka, v lednu zřejmě podá nabídku

20.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 20. prosince (ČTK) - Italský výrobce kabelů Prysmian má stále zájem o menšího nizozemského rivala Draka Holding a začátkem ledna hodlá podat nabídku na jeho převzetí. Řekl to dnes mluvčí Prysmianu Lorenzo Caruso. Nabídka Italů podle něj bude konkrétní a přátelská. O nizozemský holding má ale vážný zájem také čínská společnost Xinmao, která už nedávno záměr Prysmianu zmařila.

"Naše nabídka je konkrétní volbou a my pevně věříme, že vytvoří hodnoty pro akcionáře společnosti Draka," uvedl Caruso, jehož citovala agentura Reuters. Prysmian svou nabídku podle mluvčího opírá o strategické cíle a reálnou situaci v odvětví. Cílem je vytvořit silnější skupinu, která bude v celosvětovém měřítku lídrem trhu.

Italové se tak vyjádřili ke svým dalším plánům jen krátce po tom, co čínský podnik sdělil, že se bude snažit prosadit svou původní nabídku. Číňané v listopadu za Draku nabídli miliardu eur (asi 25,3 miliardy Kč), a to v hotovosti. Vyzvali tak na souboj Prysmian, který už byl prakticky na převzetí Draky dohodnut.

Nabídka Prysmianu ale není tak atraktivní jako nabídka čínského podniku. Prysmian totiž za Draku nabízí kombinaci akcií a hotovosti, což jeho nabídku oceňuje na zhruba 830 milionů eur (asi 21 miliard Kč). Navíc je Prysmian ochoten přenechat akcionářům Draky 15 procent na nové sloučené skupině.

Draka působí na čtyřech kontinentech a na některých trzích jí patří první místo. V České republice má výrobní haly ve Velkém Meziříčí v okrese Žďár nad Sázavou. O Draku už měl zájem i francouzský Nexans, který je největším výrobcem kabelů na světě. Prysmian je v současné době druhý, ale pokud by uspěl s převzetím Draky, Odsunul by Nexans na druhé místo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK