Pojištění francouzských dluhopisů proti nesplacení je na rekordu

20.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Brusel 20. prosince (ČTK) - Náklady na pojištění dluhopisů vlád některých zemí eurozóny se dnes vydaly vzhůru a v případě francouzských papírů vystoupily na nový rekord. Informovala o tom společnost Markit, která vývoj cen těchto finančních nástrojů sleduje. Růst nákladů jde ruku v ruce se zprávou Evropské centrální banky (ECB) o výrazném omezení nákupů vládních dluhopisů.

Cena pětiletých úvěrových swapů (CDS), což je klíčový nástroj zajištění proti nesplacení dluhopisů, v případě francouzských dluhopisů vystoupila o tři bazické body, a dostala se tak na rekordních 107 bodů. Na pojištění investice v objemu deset milionů eur je tedy nyní třeba vynaložit 107.000 eur ročně.

Náklady na pojištění státních dluhopisů proti riziku nesplacení se zvyšují už delší dobu. Nejvýraznější růst nákladů je patrný u těch zemí, které patří v eurozóně k nejzadluženějším. To je hlavně Portugalsko, Irsko, Itálie, Řecko a Španělsko, jejichž skupina se podle počátečních písmem v angličtině začala zkracovat jako PIIGS. Růst nákladů na pojištění se ale týká i dalších zemí, například Belgie, nebo zmíněné Francie.

ECB dnes uvedla, že minulý týden odkoupila státní dluhopisy jen za 603 milionů eur (asi 15,2 miliardy Kč). To je výrazný pokles proti předchozímu týdnu, kdy celkový objem nákupů dosáhl 2,667 miliardy eur. Banka dluhopisy nakupuje v rámci snahy zamezit dalšímu šíření krize státních dluhů.

Nákup dluhopisů přispívá ke stabilizaci jejich cen, čímž ECB mírní tlak, jemuž čelí jak samotné vlády jakožto emitenti dluhopisů, tak banky, které mají státní dluhopisy v portfoliích.

Záznamy ECB ukazují, že banka od května vynaložila na nákup dluhopisů už 72,5 miliardy eur (asi 1,8 bilionu Kč). ECB začala dluhopisy vlád zemí eurozóny kupovat v době, kdy byla na vrcholu krize kolem Řecka. ECB se tak snažila pomoci dalším zadluženým zemím, jako je Irsko nebo Portugalsko. Po krizi v Řecku jim začaly výrazně růst náklady na obsluhu dluhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK