Euro se propadlo na nové rekordní minimum vůči švýcarskému franku

20.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. prosince (ČTK) - Euro se dnes kvůli trvajícím obavám ohledně dluhových problémů v eurozóně propadlo na nová rekordní minima vůči švýcarskému franku i australskému dolaru. Proti americkému dolaru evropská měna klesla na dvoutýdenní minimum.

"Investoři se kvůli přetrvávajícím obavám ohledně dluhů nadále stavěli k jednotné evropské měně obezřetně," uvedl analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange. Dodal, že euro zřejmě zůstane zranitelné také v příštím roce.

Kolem 16:15 SEČ jednotná evropská měna vůči americkému dolaru oslabila o 0,2 procenta na 1,3156 USD. Předtím klesla až na 1,3125 USD, tedy na nejnižší úroveň od 2. prosince. Vůči švýcarskému franku se euro propadlo až na 1,2678 CHF, nejníže od svého zavedení v roce 1999. K australskému dolaru kleslo rovněž na rekordní minimum kolem 1,3208 AUD, napsala agentura Reuters.

Obavy ohledně dluhových problémů v eurozóně minulý týden prohloubilo rozhodnutí mezinárodní ratingové agentury Moody's Investors Service snížit hlavní rating Irska o pět bodů.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK