Ropa opět zlevňuje, Brent se ale drží nad 91 dolary

20.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 20. prosince (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes neudržely počáteční růst a během odpoledne zcela otočily směr vývoje. Jedním z hlavních důvodů byly podle analytiků technické faktory a snaha vybrat zisky z předchozího růstu, k poklesu ale přispěla rovněž blížící se expirace opčních kontraktů a v neposlední řadě sílící dolar.

Krátce před 17:00 se barel nejbližšího termínového kontraktu na severomořskou ropu Brent s dodáním v únoru prodával za zhruba 91,20 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší asi o půl procenta. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zlevnila ještě víc a prodávala se za zhruba 87,40 USD.

"Očekáváme, že na trhu s ropou do konce roku nedojde k žádným výrazným cenovým výkyvům. Je ale pravděpodobné, že v lednu budou ceny klesat," řekl analytik finančního ústavu Standard Bank James Zhang. Obchodníci podle něj dál sledují vývoj dluhové krize v eurozóně, k negativní reakci trhu by ale mohla přispět i měnová politika v Číně.

Ropa tak nedokázala využít růstu poptávky po palivech v důsledku mrazivých teplot, které se objevily na řadě míst ve Spojených státech a v Evropě. V minulých dnech právě tyto faktory k růstu cen ropy přispívaly velmi výrazně. Cenu ale příliš neovlivnila ani zpráva o útoku na ropovod v Nigérii.

Ceny se přitom ještě dopoledne poměrně výrazně zvyšovaly a barel WTI se dostal až na zhruba 88,70 USD, Brent byl vysoko nad 92 dolary. Platnost lednového kontraktu na WTI skončí v pondělí, u Brent už platnost lednového kontraktu skončila.

Ropa Brent se nyní považuje za spolehlivější ukazatel poptávky po ropě, ačkoli dlouho tomu bylo jinak. Vyšší cena Brentu podle analytiků lépe odráží současnou situaci na trhu, naopak u WTI je obraz poptávky zkreslen vývojem zásob v americkém distribučním centru Cushing. Tam jsou teď zásoby ropy vysoko nad dlouhodobým průměrem, i když například začátkem prosince zásoby klesly mnohem víc, než se čekalo.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent únor 91,21 91,66 New York - Nymex WTI leden 87,42 88,02

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK