Americké akcie zahájily týden s minimálními pohyby kurzů

20.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily týden s minimálními změnami, a přestože měly v první polovině obchodování snahu oslabovat, později většinu ztrát smazaly. Část analytiků si myslí, že akcie mohou navázat na růstový trend, který by se z předchozích asi tří týdnů mohl protáhnout do konce roku.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem úrovně 11.464 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,2 procenta. Během dopoledne ale jeho ztráta byla až dvojnásobná. Širší index S&P 500 už ale byl v plusu, měl zisk 0,1 procenta a byl blízko 1246 bodů. Index Nasdaq Composite setrval blízko předchozího závěru 2643 bodů.

Trhům pomohly k růstu mimo jiné zprávy o několika větších akvizicích. Například společnost AT&T uvedla, že od firmy Qualcomm koupí za zhruba 1,9 miliardy dolarů (asi 36,5 miliardy Kč) licence k části vlnového spektra, a to pak využije k poskytování bezdrátových služeb.

Index S&P 500 má od začátku roku zisk skoro 12 procent, část analytiků ale upozorňuje, že růst indexu převážně v poslední době už je možná příliš silný, takže nelze vyloučit korekci. Jen od začátku tohoto měsíce má totiž index zisk asi pět procent.

"Další pohyb bude beze změn, anebo vzhůru," myslí si šéf investiční společnosti Knight Equity Markets Peter Kenny. Situace na trzích se totiž výrazně zlepšila už na konci léta a někteří analytici počítají s růstem i v příštím roce. Od konce srpna, kdy trh ukončil poslední větší korekci, už index S&P 500 vzrostl skoro o 19 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK