Japonské akcie zpevnily, jsou nejvýše za sedm měsíců

21.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. prosince (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes výrazně zvyšovaly a hlavní index burzy v Tokiu se ocitl nejvýše za posledních sedm měsíců. K růstu přispěl zájem investorů o podhodnocené tituly, objemy obchodů ale kvůli blížícím se vánočním svátkům zůstaly nízké. Na devizovém trhu euro zastavilo pokles.

Hlavní index Nikkei 225 přidal 154,12 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 1,51 procenta na hodnotě 10.370,53 bodu. To je nejvyšší závěr za posledních sedm měsíců. Širší index Topix ale přidal pouze 0,9 procenta na 906,21 bodu.

Investorům příliš nevadil ani silnější kurz japonského jenu, který bývá zpravidla jedním z důvodů k poklesu cen akcií. Řada japonských firem je totiž závislá na exportu, a silnější kurz měny tak snižuje příjmy, kterých japonské firmy dosahují v zahraničí.

Vzpruhou pro trh byl rovněž silný růst čínských akcií a v neposlední řadě i komentář jednoho z vysokých představitelů čínské vlády k dluhové krizi v Evropě. Činitel řekl, že Čína se hlásí ke snaze Evropské unie uklidnit globální trhy. To pomohlo převážně sektoru přesného strojírenství a firmám jako je Canon.

Na devizových trzích zastavilo pokles euro, vysoké zisky ale zaznamenat nedokázalo. Podle analytiků je naopak pravděpodobné, že euro se k poklesu vrátí, neboť obavy z dalšího vývoje v eurozóně přetrvávají. Euro tak stále setrvává blízko historického minima k australskému dolaru i ke švýcarskému franku. Australská měna drží zisky částečně díky přetrvávajícímu zájmu o komodity.

Euro v závěru obchodování v Tokiu zpevnilo o 0,3 procenta na 1,3176 USD, a opět se tak vzdálilo pondělnímu minimu 1,3094 USD. To byl nejnižší kurz od začátku prosince. Podle analytiků si však euro dokázalo zajistit zisk hlavně díky takzvanému krytí krátkých pozic, což je součást spekulativních transakcí.

"Ceny se před volnými dny začínají měnit rychleji, já si ale myslím, že euro se na 1,33 USD nedostane," řekl podle agentury Reuters nejmenovaný obchodník v jedné z japonských bank. Za pozitivní se ale dá považovat to, že se kurz eura vrátil nad 200denní klouzavý průměr. Ten je nyní na 1,3102 USD.

Australský dolar vůči americkému přidal 0,2 procenta na 0,9957 USD. Vrátil se tudíž k růstu, který v minulých dnech přerušil. Australská měna v minulém týdnu oslabila až na 0,9830 USD. Americký dolar proti japonskému jenu klesl o 0,1 procenta na 83,66 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK