Japonská centrální banka ponechala stejné úroky, jak se čekalo

21.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. prosince (ČTK) - Japonská centrální banka ponechala klíčovou úrokovou sazbu mezi nulou a 0,1 procenta, jak se mezi ekonomy obecně očekávalo. Banka dnes uvedla, že její měnový výbor o tom rozhodl po dvoudenním jednání jednomyslně. Země se pokouší udržet oživování ekonomiky nad vodou.

Hodnocení třetí největší ekonomiky světa ponechala centrální banka stejné. "Japonská ekonomika stále jeví známky mírného oživování, které se ale zřejmě pozastavuje," uvedla banka ve zprávě. Nyní banka přehodnocuje účinek režimu uvolňování měnové politiky, který spustila v říjnu.

Země se potýká se slábnoucí zahraniční poptávkou, silným kurzem jenu a přetrvávající deflací. Export ztrácí tempo a míra nezaměstnanosti zůstává na japonské poměry vysoká. Klíčový průzkum centrální banky minulý týden ukázal, že nálada mezi podniky klesla poprvé za sedm čtvrtletí.

Vládní asociace pro ekonomické plánování na základě poslední ankety mezi 42 ekonomy předpovídá, že se hrubý domácí produkt země za čtvrté čtvrtletí snížil o 1,9 procenta. Mnozí ekonomové napovídají, že pokles přiměje centrální banku opět uvolnit měnovou politiku.

Experti z banky Goldman Sachs ale dodávají, že Japonsko má na to, aby jeho ekonomika v příštím roce rostla, a zlepšili mu dnes předpověď. Hrubý domácí produkt ostrovní ekonomiky se podle nich v roce 2011 zvýší o 1,6 procenta místo o 1,4 procenta, jak uváděli v předchozí prognóze.

Výhled se zlepšil s příznivějším pohledem na americkou ekonomiku díky tomu, že zákonodárci ve Washingtonu prodloužili do příštího roku nižší sazby daní ze mzdy. "Silná americká ekonomika se projeví vyšším vývozem do USA a pozastaví růst jenu," citovala jednoho z analytiků agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK