ČNB podle analytiků ve středu úrokové sazby nezmění

21.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Bankovní rada České národní banky na svém středečním zasedání ponechá podle analytiků oslovených ČTK úrokové sazby beze změny. Růst sazeb očekávají většinou ekonomové nejdříve od druhého čtvrtletí příštího roku.

Naposledy centrální bankéři snížili úrokové sazby na počátku května. Na posledním měnovém zasedání 4. listopadu bankovní rada ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,75 procenta.

"Domnívám se, že ohledně výsledku prosincového zasedání bankovní rady je na trhu jasno: ČNB ponechá své úroky beze změny a v tomto ohledu zde není prostor pro žádné jiné spekulace," uvedl hlavní analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč. ČNB podle něj zahájí cyklus postupného zvyšování úroků již ve druhém čtvrtletí roku 2011, tedy o několik měsíců dříve, než co předpokládá její stávající prognóza.

"Předpokládám, že na svém posledním letošním zasedání bankovní rada úrokové sazby měnit nebude. Vývoj ekonomiky a inflace od poslední prognózy, která byla na pořadu dne minule, nenabádá centrální banku k jakékoliv rychlé akci," uvedl i analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj začne ČNB sazby zvyšovat někdy na přelomu druhého a třetího čtvrtletí příštího roku. "Nepůjde však o start rychlého utahování měnové politiky, ale pouze o zahájení velmi pozvolného cyklu zvyšování sazeb. V tuto chvíli se dá snad jen říct, že není kam spěchat," dodal.

Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa by dokonce základní úroková sazba ČNB měla na svém dnu 0,75 procenta zůstat po zbytek letošního roku a po většinu příštího. "Normalizace sazeb k neutrálním úrovním by měla začít až ve čtvrtém čtvrtletí 2011. Centrální bankéři budou totiž při zvyšování sazeb opatrní díky riziku opětovné recese v eurozóně či nejistému globálnímu výhledu," uvedl.

"Finanční trhy se zklidnily, výhled globální ekonomiky se postupně zlepšuje. Za této situace bude ČNB naposledy v letošním roce rozhodovat o měnové politice. Zdá se, že tentokrát to nijak složité rozhodování nebude a úrokové sazby zůstanou na současné rekordně nízké úrovni," uvedl i hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK