Moody's přehodnocuje rating Portugalska kvůli možnému snížení

21.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. prosince (ČTK) - Ratingová agentura Moody's přehodnocuje ratingovou známku Portugalska kvůli možnému dalšímu snížení. Dlouhodobé závazky portugalské vlády mají známku A1 a podle Moody's se mohou zhoršit o jeden až dva stupně; naposledy agentura tento rating snížila v červenci.

Hlavními důvody revize jsou nejistý dlouhodobý výhled pro kondici portugalské ekonomiky a obavy z horších podmínek přístupu země na kapitálový trh. Moody's se také obává toho, jaký budou mít dopad vládní dluhy na potřebnou podporu bankovnímu sektoru.

Revize by neměla trvat déle než tři měsíce. Zaměří se také na výdrž portugalského exportu, který si vede překvapivě dobře.

"Podle názoru Moody's o platební schopnost Portugalska nejde," uvedl Anthony Thomas, viceprezident Moody's a její hlavní analytik pro Portugalsko. Dodal, že jde spíše o pravděpodobnost, jak se může zhoršit ve střednědobém termínu dostupnost prostředků na splácení dluhu, spolu s obavami, jak se portugalská ekonomika vypořádá s dopadem fiskální konsolidace, napsal na internetu The Wall Street Journal.

Portugalsko se chce vyhnout situaci, kdy by muselo požádat o mezinárodní pomoc jako Řecko a Irsko. Vláda země proto v polovině měsíce přijala sérii opatření na podporu hospodářského růstu. Nově také zavedla čtvrtletní revize fiskálních cílů.

Portugalsko patří k zadluženým zemím eurozóny a jeho vyhlídky zhoršuje i to, že výrazný hospodářský růst není na dohled. Tamní bankovní systém je sice závislý na Evropské centrální bance, ale podle portugalské bankovní asociace tato závislost klesá a bude se snižovat i nadále.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK