Koruna vůči euru stagnuje a proti dolaru posílila o 10 haléřů

21.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Česká měna stagnuje vůči euru, zatímco k americkému dolaru zmírňuje předchozí ztrátu a posiluje. Koruna v pondělí oslabila kvůli nervozitě investorů před dnešním hlasováním sněmovny o nedůvěře vládě a k euru se tak dotkla pětiměsíčního minima. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna před 11:00 na 25,24 Kč/EUR a vůči dolaru o deset haléřů silnější na 19,18 Kč/USD.

Poslanci dnes budou z podnětu ČSSD hlasovat o nedůvěře vládě kvůli aféře kolem odstupujícího ministra životního prostředí Pavla Drobila. "Normálně by šlo o formalitu, riziko do hlasování ale vnášejí Věci veřejné, nad jejichž podporou visí otazník. Toto téma momentálně zastiňuje i blížící se jednání České národní banky," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

"Korunu stále vidíme kolem 25,25 za euro. Růst evropských akcií je ráno sice pozitivním faktorem, proti tomu ale stojí překvapivé vyhrocení situace ve vládní koalici," doplnil Vlk.

Ani ostatní středoevropské měny si v pondělí nevedly dobře. Podle Vlka jim ztráty vesměs zůstávají, přičemž mírné korekce se dočkal jen maďarský forint, který oslaboval nejvíce.

Vlk dodal, že světové finanční trhy uvítaly, že se cvičení jihokorejské armády nakonec obešlo bez reakce KLDR. K obchodování s evropskou měnou poznamenal, že v začátku dnešního obchodování sice dokázala smazat ztráty vůči dolaru z pondělního odpoledne, po avizovaném snižování ratingu pro Portugalsko od agentury Moody's ale opět k dolaru oslabuje na 1,3150 USD/EUR.

Podle Miroslava Šulce z Fio banky může Moody's snížit hodnocení dlouhodobých závazků Portugalska o jeden až dva stupně. Jde o závazky se současným hodnocením A1. Hlavním důvodem je podle něj obava o dlouhodobější ekonomický vývoj Portugalska a jeho přístup na kapitálový trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK