Čína doufá, že ji EU co nejdříve uzná za tržní ekonomiku

21.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 21. prosince (ČTK) - Čína doufá, že ji Evropská unie bude ochotna co nejdříve uznat za tržní ekonomiku. Na úvod výročních obchodních rozhovorů mezi EU a Čínou to dnes v Pekingu řekl čínský ministr obchodu Čchen Te-ming. Čína také uvedla, že je znepokojena vývojem dluhové krize v eurozóně, a dala najevo určité obavy, zda je v silách Evropské unie krizi v zemích eura včas zažehnat.

Čína se o tom, že je tržní ekonomikou, už dlouho snaží přesvědčit i Spojené státy. Pokud by se jí to podařilo, bylo by pro Washington mnohem složitější obviňovat Peking, že se na světovém trhu dopouští dumpingu.

Jestliže Čína nemá status tržní ekonomiky, její obchodní partneři mohou čínské zboží srovnávat se zbožím, které je vyrobeno v jiných zemích s odlišnou strukturou nákladů na práci a dopravu. To je klíčové k posouzení, zda Čína prodává za dumpingové ceny, či nikoliv.

Čína má největší devizové rezervy na světě, v současné době se pohybují kolem 2,65 bilionu dolarů (asi 51 bilionů Kč). Část jich Peking investoval do nákupu eura a teď má logicky zájem dozvědět se co nejvíce o plánech EU, jak krizi kolem státních dluhů řešit.

"Máme vážné obavy, zda je možné dluhovou krizi v Evropě dostat pod kontrolu," řekl podle agentury Reuters čínský ministr. "Chceme vidět, zda je EU schopna zvládnout rizika kolem státních dluhů a zda je možné dohodu převést i do praxe, aby se Evropa mohla brzy a v dobrém stavu dostat z finanční krize," dodal.

Čína uvedla, že podporuje kroky, které EU prozatím učinila, aby se s dluhovou krizí vypořádala. Zároveň dal ale Peking najevo, že by rád viděl, aby přijatá opatření byla účinnější.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK