Rakouská Energie AG ovládla vodárenský trh na Rychnovsku

21.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rychnov nad Kněžnou 21. prosince (ČTK) - Rakouská společnost Energie AG Bohemia ovládla vodárenský trh na Rychnovsku. Firma získala 66 procent akcií společnosti Aqua Servis Rychnov nad Kněžnou, které dosud držela francouzská skupina Veolia Voda. Cena transakce nebyla zveřejněna. Zbylých 34 procent v Aqua Servisu drží obce rychnovského okresu. ČTK to dnes řekl jednatel Energie AG Bohemia Pavel Linzer.

"Na Rychnovsku chceme působit jako dlouhodobý investor. Počítáme i s finanční pomocí při investicích do vodárenské infrastruktury obcí," řekl Lizner. Dodal, že akvizicí firma rozšiřuje svou působnost v regionu východních Čech. Energie AG Bohemia již v regionu působí ve vodárnách v Chrudimi a v Moravské Třebové.

Společnost Aqua Servis na Rychnovsku zásobuje vodou přes 50.000 obyvatel. Loni zvýšila zisk o čtyři procenta na 8,1 milionu korun. Celkové výnosy firmě vzrostly o půl procenta na 158,3 milionu korun. Vodárenské sítě v regionu patří obcím, Aqua Servis je provozuje.

Generální ředitel Aqua Servisu Otomar Ešner uvedl, že pro odběratele se změnou majoritního vlastníka nic nemění. "Společnost bude dál poskytuje služby ve stávajícím rozsahu," řekl. Podle Linzera je nynějším cílem integrace rychnovských vodáren do skupiny Energie tak, aby firma mohla čerpat s tím spojené výhody.

Společnost Energie AG Bohemia patří do nadnárodního energetického koncernu Energie AG Oberösterreich, kde má majoritu spolková země Horní Rakousy. Vedle východních Čech působí zejména v jižních Čechách a dále na Berounsku a Kolínsku. Vodou v Česku zásobuje přibližně milion obyvatel a zaměstnává přes 1500 lidí.

Zahraničního investora na východě Čech mají ještě vodárny v Hradci Králové, kde od roku 2005 prostřednictvím provozní společnosti Královéhradecká provozní působí francouzská Veolia. Vodárny v Pardubicích, Trutnově, Náchodě a Jičíně patří městům a obcím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK