Americký Fed prodloužil dolarové půjčky ECB a dalším do srpna

21.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. prosince (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) dnes prodloužila až do příštího srpna program devizových swapů, v jehož rámci půjčuje centrálním bankám eurozóny a některých zemí dolary výměnou za jejich měny. Fed ustavil program výměny deviz v květnu, aby přispěl ke zmírnění dluhové krize v eurozóně. Program měl původně skončit v lednu.

Do programu dolarových swapů jsou vedle Evropské centrální banky (ECB) zapojeny ústřední banky Kanady, Británie, Japonska a Švýcarska. Fed jim v jeho rámci může půjčovat dolary, které mohou centrální banky poskytovat domácím komerčním bankám. Ty je potřebují k půjčkám pro firmy, které jimi platí například mzdy svým americkým zaměstnancům nebo za suroviny. Swapy zmírňují napětí na peněžním a devizovém trhu.

Fed spustil program v květnu po dohodě o rozsáhlé finanční pomoci Řecku. V následujícím měsíci v jeho rámci půjčil 6,6 miliardy dolarů (zhruba 126 miliard Kč) a většinu z toho přijala a brzy splatila ECB. Od té doby aktivita v rámci swapového programu výrazně polevila a nyní má ECB od Fedu půjčeno jen 60 milionů dolarů.

Minulý měsíc však propukla druhá vlna krize na trzích dluhopisů. Další finanční pomoc již dostalo Irsko a růstem úrokových výnosů u svých vládních dluhopisů jsou ohroženy země jako Portugalsko a Španělsko.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK