Lidovky.cz: Penta vstupuje do jednání o budoucnosti Sazky

21.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Společnost Penta údajně začíná jednat o budoucnosti loterijní společnosti Sazka. Na středu si pozvala zástupce sportovních sdružení, tedy akcionářů největší loterijní společnosti. Uvedl to dnes server Lidovky.cz.

Místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, který by se měl jednání také zúčastnit, informaci Lidovým novinám potvrdil. "Ano, schůzka je naplánovaná na středu do sídla Penty. Předpokládám, že jsou zváni zástupci všech akcionářů," řekl deníku Kejval. Penta se ke schůzce nevyjádřila.

O zájmu Penty, která je majitelem společnosti Fortuna, se podle serveru spekuluje dlouhou dobu. "Nemáme žádný zájem o nepřátelské převzetí Sazky. Naše pozice vůči Sazce je od začátku čitelná a transparentní. To, co jsme prohlásili před rokem, platí i dnes: v případě, že nás akcionáři Sazky o to požádají, jsme připraveni se podílet na její restrukturalizaci," oznámila Penta v pondělí v tiskovém prohlášení.

Sazka, kterou výhradně vlastní sportovní sdružení, se dostala v posledních dnech do problémů. Miliardář Radovan Vítek skoupil pohledávky Komerční banky a Raiffeisenbank pohybující se ve výši 900 milionů korun. Pohledávky chce urychleně splatit, jinak je prý připraven podat na Sazku insolvenční návrh, píše server.

Společnost ale musí platit i vysoké splátky za výstavbu někdejší vysočanské Sazka arény držitelům dluhopisů. Generální ředitel Sazky Aleš Hušák v pondělí uvedl, že společnost čelí bezprecedentním tlakům na nepřátelské převzetí společnosti. Podle podnikatele Martina Ulčáka, který nyní za Sazku jedná s věřiteli, teď společnost musí provést velké škrty a prodat nepotřebný majetek.

Server Týden.cz uvedl, že Sazka dnes bude jednat s bankou BNP Paribas Fortis o splacení úvěru ve výši 400 milionů korun, jehož splatnost byla již minulý týden.

Sazka je největší tuzemská loterijní společnost, vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu. Provozuje sportovní a kurzové sázkové hry, číselné a okamžité loterie; ze zákona musí ze zisku podporovat sport a tělovýchovu.

Za tři čtvrtletí 2010 vytvořila Sazka čistý zisk 1,036 miliardy korun, což bylo na úrovni stejného období roku 2009. Celoroční zisk bude o něco vyšší než za rok 2009. Zisk ze sázkové a loterní činnosti překročil 950 milionů korun, zisk z neloterijních činností, podléhajících dani z příjmu, činil téměř 86 milionů korun.

Penta byla založena v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, telekomunikací a privátního bankovnictví. Její portfoliové společnosti zaměstnávají přes 25.000 lidí a konsolidované příjmy těchto společností dosáhly loni 2,2 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy. Nejvíce investičních projektů zatím Penta uskutečnila v Česku, na Slovensku a v Polsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK