Akcie na pražské burze vystoupaly na svá sedmiměsíční maxima

21.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes posílily, hlavní index PX při nízkých objemech obchodů přidal 1,22 procenta na 1214 bodů a vystoupal tak na sedmiměsíční maximum. Burzu nahoru táhly především obě bankovní emise a cenné papíry těžařské firmy NWR, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Josefa Němého z Komerční banky pražská burza pokračovala v posilování v souladu se světovým vývojem. "Dnešní nejvyšší hodnota je ovšem stále osm procent pod letošním maximem z konce dubna," dodal s tím, že západoevropské a americké indexy opět rozšiřovaly svá dvouletá maxima, především díky růstu těžebních firem.

Cenné papíry NWR zpevnily o výrazných 3,10 procenta na 263 korun. Se ziskem 2,84 procenta na 4530 korun uzavřely dnes nejvíce obchodované akcie Komerční banky. Cenné papíry rakouské Erste Bank posílily mírněji, a to o 1,87 procenta na 870 korun.

Nejvýraznější zisky si připsaly cenné papíry sázkové společnosti Fortuna, které vzrostly o 3,28 procenta na 101,52 koruny. Němý upozornil, že akcie Fortuny se dnes obchodovaly nad stokorunovou hranicí opět po více než měsíci. "Důležitějším tématem navíc v současnosti jsou problémy konkurenční Sazky, a proto akcie Fortuny pokračovaly v posilování," upozornil Němý.

V červených číslech naopak uzavřely akcie mobilního operátora Telefóniky O2, které klesly o 0,36 procenta na 387,10 koruny. Dále si pohoršily akcie tabákové společnosti Philip Morris a pojišťovny VIG.

Aktivita obchodníků byla výrazně podprůměrná. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance na pražské burze převládala předvánoční pozitivní nálada. Objem obchodů v systému SPAD za dnešní přesáhl 783 milionu korun, zatímco průměrný objem obchodů za poslední rok je podle severu Patria Online 1,258 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK