Koruna mírně zpevnila, uvítala zažehnání rizika rozpadu vlády

21.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Česká měna dnes mírně posílila vůči euru i dolaru. Poté, co Věci veřejné potvrdily, že vládu premiéra Petra Nečase (ODS) ve sněmovně podpoří, zpevnila koruna pod 25,20 Kč za euro, nakonec však proti pondělnímu závěru končila jen o dva haléře silnější na 25,22 Kč/EUR. Vůči dolaru si připsala pět haléřů na 19,23 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Koruna se ráno držela pondělních úrovní, odpoledne pak posílila pod 25,20 koruny za euro, když uvítala zažehnání rizika rozpadu vlády," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance. Poznamenal, že dohoda před dnešním sněmovním hlasováním o nedůvěře pomohla trh uklidnit, zisky však koruna neudržela a před závěrem oslabila.

"Růst hlavních akciových trhů na kurz neměl velký vliv," podotkl Vlk. Maďarský forint a polský zlotý se snažily během dne posilovat, před závěrem ale obrátily podobně jako koruna. Zatímco zlotý podle Vlka část zisků drží, forint končí ještě slabší než v pondělí.

Na kurz eura vůči dolaru nepůsobila žádná nová data. "Americká měna je proti euru mírně silnější než ráno, když se obchoduje na 1,3130 USD/EUR," uvedl Vlk. Negativní pro společnou evropskou měnu podle něj byla zpráva agentury Moody´s naznačující možné snížení portugalského ratingu. Během dne pak euru přechodně pomohl komentář čínského vicepremiéra, podle něhož Čína podporuje snahu členů eurozóny o snižování deficitů, dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK