Americké akcie díky firemním vyhlídkám a fúzím dál rostou

21.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. prosince (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování rostly a jejich nejsledovanější indexy získávaly až polovinu procenta. Trh čerpal podporu z vyhlídek firemních zisků a fúzí. Investoři čekají do konce roku pokračování postupného růstu, protože do akcií nyní v naději na příznivý vývoj ekonomiky směřují peníze z jiných trhů.

Dow Jonesův index v době newyorského poledne posílil o 0,40 procenta na 11.523 bodů. Index trhu Nasdaq stoupl o 0,5 procenta na 2663 bodů

Širší akciový index S&P 500 rovněž zřetelně rostl a má nakročeno k dalšímu dvouletému maximu. Index tento měsíc posílil o téměř šest procent a z letošních minim již oživil o 22,5 procenta.

Podle analytiků nyní manažeři fondů přesouvají peníze z dluhopisů a hotovosti do akcií. Jako obvykle v závěrečném období roku sázejí na to, že počátkem roku na trh přijdou nové peníze. "Je to pravé Santa Klausovo oživení. Každý jde do toho, jedeme na všech osm válců," řekl hlavní investiční stratég firmy Windham Financial Services Paul Mendelsohn.

"Psychologie se změnila. Trh dluhopisů růstem úrokových sazeb signalizuje, že investoři nechtějí zůstat v dluhopisech, jestliže se může ekonomika příští rok zlepšit. Spousta peněz tak začíná směřovat na akciový trh," řekl Mendelsohn.

Akcie počítačového výrobce Adobe Systems dopoledne posílily o téměř pět procent v reakci na to, že firma výrazně zvýšila odhad ziskovosti. Trh zaujala rovněž nabídka Alpha Natural Resources na koupi konkurenční uhelné společnosti Massey Energy. Akcie obou firem vzrostly o jedno až tři procenta.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK